Подкрепената от БСП инициатива за референдум срещу джендър идеологията в училищата

...
Подкрепената от БСП инициатива за референдум срещу джендър идеологията в училищата
Коментари Харесай

Борбата с джендър идеологията - спасителен пояс за Нинова?

Подкрепената от Българска социалистическа партия самодейност за референдум против " джендър идеологията "  в учебните заведения събра над 208 000 подписа. Предстои ГРАО да им направи инспекция и в случай че минимум 200 000 от подписите са годни, Народното събрание в период до три месеца би трябвало да реши дали да провежда референдум по заложения от инициативния комитет въпрос: Подкрепяте ли въвеждане на възбрана за образование, образование и агитация, свързани с смяна на пола и с концепции за различен пол, друг от мъжки и женски, измежду деца и възпитаници в просветителната система на България?

Откъде може да се чака поддръжка

Вероятно е освен от Българска социалистическа партия, която има единствено 23 депутати, допитването да може да откри съидейници измежду " Възраждане "  (37 депутати) и Има Такъв Народ (11 депутати). ПП-ДБ като цяло ще бъдат срещу. Все отново не е изцяло изключено обособени консервативно настроени депутати (например от ДСБ) най-малкото да се въздържат.

Движение за права и свободи е не просто член на демократичното партийно семейство АЛДЕ - Илхан Кючук е негов съпредседател. АЛДЕ пази правата на LGBT+ и Движение за права и свободи най-вероятно ще бъде срещу този референдум. 

ГЕРБ надали биха застанали на страната на Българска социалистическа партия, само че там са вероятни нюанси. Прогнозирам въпреки всичко, че в случай че се стигне до гласоподаване на референдума на Българска социалистическа партия, ГЕРБ като цяло няма да го поддържат.

В търсене на избавителния пояс

Ако референдумът за " джендър идеологията " в училищата бъде отритнат от 49-тото Народно събрание, това ще стане на фона на преобладаващи в обществото, а и в правосъдната система консервативни настройки по тематиката. Макар в тях да има известна смяна, обичайните стандарти не престават да доминират. 43 % от българите се дефинират като толерантни към ЛГБТИ, 46 на 100 са на противоположната позиция ( " Алфа рисърч " ).

Истанбулската спогодба бе оповестена за противоконституционна през 2018-а година с решение на Конституционния съд. А съгласно решение на Конституционен съд от 2021-а, понятието пол може да се схваща единствено в биологичния му смисъл. През февруари 2023-а ВКС постанови, че трансексуалните хора в България не могат юридически да сменят пола си. 

Полудяването на политическия компас в България прави по този начин, че Социалистическата партия е главният политически артист, който бие камбаната за паника по тематиката и се стреми да всява морална паника в обществото. Опитите на Българска социалистическа партия да пожъне политически дивиденти с тематики като Истанбулската конвенция не се увенчаха с триумф. Едва ли референдумът за " джендър идеологията " в училищата ще се окаже избавителният пояс, който Корнелия Нинова настойчиво търси.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР